Har du brug for hjælp til at bearbejde din sorg?
Er du midt i en krise, eller går du med en gammel sorg, som du ikke fik bearbejdet? Ubearbejdet sorg kan føre til depression, en oplevelse af meningsløshed og nedsat livskvalitet – eller udvikle sig til symptomer og lidelse i kroppen.
Du er ikke alene
Skal jeg hjælpe dig?
Jeg møder dig, der hvor du er i din sorgproces, så du føler dig tryg, set, hørt og mødt. Det kan være svært at tage det første skridt og få hjælp – derfor er det vigtigt, at det bliver en god og støttende oplevelse.
Hvad er sorg?
Sorg er en naturlig følelse og del af livet og opstår, når vi mister. Sorg er et udtryk for, at det eller den vi mister, har haft en stor betydning, og at vi har elsket. Før i tiden forbandt man kun følelsen sorg med dødsfald. I dag ved vi dog, at følelsen sorg også kan opstå i forbindelse med alle andre store livsændringer.
Det kan være: skilsmisse, utroskab, flytning, fyring, at miste betydningsfulde relationer, tab af ungdom, overgangsalder, sygdom hos en selv eller andre, afsluttede livsepoker, børn der flytter hjemme fra, en kæreste der slår op, at blive forældre, og mange andre livsændringer. Sorg kan også opstå, når vi forventede eller inderligt drømte om noget, som alligevel ikke blev til virkelighed.
Fælles for alle situationer eller omstændigheder, der udløser sorg er, at noget der var på en bestemt måde, ikke er sådan længere – og aldrig bliver sådan igen. Eller, at det vi drømte om, definitivt ikke længere er muligt. Mens omgivelserne måske har lettere ved at forstå sorg i forbindelse med et dødsfald, kan de have svært ved at forstå sorg i forbindelse med andre livsfaser eller omstændigheder.
Langt de fleste bearbejder sorg helt naturligt og den vil aftage i intensitet over måneder op til et halvt år. Sorgprocessen kan tage længere tid, og til 1-2 år. Og den kan genopleves i perioder – men den vil hurtigere slippe igen. Gammel sorg, som aldrig blev bearbejdet, kan sidde som ”en prop” i vores system, påvirke kroppen eller sænke vores livskvalitet.
Du læser med her, fordi du måske har brug for støtte til at bearbejde din sorg?
Indre ro og Helene Lysekilde står klar til at hjælpe dig, der har brug for støtte til at bearbejde din sorg.
Via samtaleterapi undersøger vi, hvordan sorgen kommer til udtryk i dit liv.
Du får hjælp til at bearbejde din sorg – også ældre ubearbejdet sorg. I sorgforløb kombinerer jeg ofte psykoterapi, NLP-coaching og hypnose/hypnoterapi.
Vi vil ofte arbejde med accept, erkendelse, og at skabe ro. Det kan også være nødvendigt at forløse vrede, at tilgive – eller at tillade dig selv at leve videre og have det godt igen.
Vi kan arbejde med forløsning af fysiske spændinger og kropsfornemmelser, samt med healingen af sorgens udtryk i kroppen. Vi kan skabe nye strategier, og støttende overbevisninger, der hjælper dig videre.
Nogle har endvidere gavn af og opnår ro ved at få yogaterapeutiske øvelser og meditationer med sig hjem. Yoga og meditation kan hjælpe til at løsne op for sorg og chok i kroppen, så kroppen kan finde ro og hvile igen.
Hvor mange sessioner du har brug for afhænger af, hvor langt du selv er i processen, når du starter – og hvordan du tager imod behandlingen. Ofte kan der være behov for et lidt længere forløb – med 5 behandlinger eller mere.
“Mødet med Indre ro og Helene har gjort en stor forskel for mig. Jeg mødte Helene – da jeg efter en ufrivillig skilsmisse var ejer af et fuldstændig knust hjerte.
Via Helenes behandling har jeg fået styrken og roen igen.”
Vibeke – sorg efter ufrivillig skilsmisse
Sorg inddeles ofte i forskellige faser:
- Chok og følelsesløshed. Her kan man føle sig “udenfor” virkeligheden og veksle mellem voldsomme følelsesudbrud, fx gråd og latter. Man kan føle sig lammet og opleve voldsomme kropsreaktioner.
- Reaktionsfasen. Her kan man møde og veksle mellem følelser som erkendelse, sorg, fortvivlelse og vrede.
- Bearbejdningsfasen. Man vænner sig til det nye, accepterer mere og mere det, der er sket og ser fremad – fremskridt kan bølge frem og tilbage.
- Nyorienteringsfasen. Man har lært at leve med det, der er sket.
Kompliceret sorg kræver behandling med terapi:
Kompliceret sorg er sorg, hvor den kriseramte ikke kommer videre uden hjælp efter et dødsfald, hvor sorgen er vedvarende efter lang tid – og ikke aftager efter 6 måneder. Symptomer på kompliceret sorg er: intens sorg, depressive symptomer, savn og længsel efter afdøde, manglende accept af tab, tab af interesse i daglige funktioner, søvnforstyrrelser, manglende appetit, mistet livsmod.
Hvem er jeg?
Jeg hedder Helene Lysekilde (1976) og er indehaver af Indre ro. Uddannet master hypnoseterapeut og master NLP-coach fra Hypnose Skolen, samt uddannet hypnose psykoterapeut fra Psykoterapeut Akademiet en omfattende 4-årig seriøs og grundig uddannelse der gør mig til specialist i hypnose.
Skolen er med i den eneste psykoterapeutiske registreringsordning hos Styrelsen for Patientsikkerhed (med titlen ”reg. Psykoterapeut”), som administreres af den psykoterapeutiske brancheforening FADP. Dette betyder omfattende krav ift. uddannelse, kvalitet, supervision og egenterapi mv.
Jeg er yogalærer, yogaterapeut, samt certificeret til at undervise i hormonyoga med over 1500 timers uddannelse. Forfatter og oprindeligt uddannet antropolog.
Jeg har i 13 år arbejdet med udvikling og store forandringsprocesser indenfor social- og sundhedsområdet – med sundhedsfremme og forebyggelse. I dag er jeg beskæftiget på fuld tid i Indre ro.
“Efter min søns død var jeg lammet. Jeg kunne ikke rumme sorgen. Jeg kastede mig over arbejdet, det med sorg overlod jeg til min kone, som jeg støttede efter bedste evne. Det var først 4 år efter, da jeg begyndte at døje med migræneanfald, at det slog mig, at det måske kunne handle om sorg… Jeg har genfundet energien og livsglæden. Min kone og jeg har genfundet hinanden, og jeg har lært at have min søn med mig i hverdagen. Kærligheden varer ved. Migrænen er nu – stort set – ikke eksisterende. Tak for hjælpen. ”
Klaus