Yoga og meditation hos Indre ro Odense

Fakta om Yoga (FAQ’S)

Her kan du finde svar på typiske spørgsmål om yoga (FAQ’S)

Yoga betyder at forene eller forbinde. Yoga er en gammel indisk teknik, som handler om at forene krop, sind og ånd. Målet er at være til stede her og nu, og i sidste instans (i traditionel yoga), via meditation, at forbinde sig med universet.

Yoga omfatter således meget mere end de fysiske stillinger (asanas), som vi forbinder med yoga i vesten. Det vi i vesten kender som meditation og mindfulness, er en integreret del af den klassiske yoga.

Yoga øger styrke, smidighed og fleksibilitet og skaber balance – fysisk såvel som psykisk. Yoga øger energien og bidrager til en dybere afspænding.

Yoga kan øge din kropsbevidsthed, og din oplevelse af rummelighed i hverdagen. Yoga kan samtidig styrke din evne til at være med det, der er her og nu.

Klassisk yoga er yoga, som ud over yogastillinger indeholder åndedrætsøvelser og små meditationsøvelser.

Ha står for sol (den skabende energi) og tha for måne (den værende energi). Hatha yoga søger at skabe balance mellem energierne. Hatha yoga er den yogaform, som alle andre yogaformer udspringer fra (dvs. at hatha kan ses som stammen, hvorfra en masse nye grene vokser).

Yogaterapi betyder at man anvender yoga, meditation og åndedrætsøvelser til behandling af specifikke lidelser eller symptomer. Via yogaterapien kan man evt. heale, fjerne, lindre eller minimere diverse ubalancer.

Indre ro tilbyder hormon yoga terapi for kvinder (SE HER) og yogaterapi ud fra 5-elementer teori (SE HER), som arbejder med at genskabe balance via elementerne og påvirke kroppens meridianbaner.

Asana betyder yogastilling.
Pranayama er åndedrætsøvelser, som omfordeler livsenergien. Åndedrætsøvelser øger din energi, styrker og renser lungerne, og bidrager til en dyb afspænding af nervesystemet.
Yoga silhoutte Indre ro Odense
Yoga nidra kan oversættes til “yogisk søvn”. Yoga nidra er en liggende meditation fra den tantriske tradition.

Namaste er en hilsen, som ofte siges mens man samler hænderne foran hjertet. Namaste er en traditionel indisk hilsen.

Den kan bruges i starten eller slutningen af yogatimen. Namah (at bukke eller bøje) og as (jeg) te (dig) betyder ”jeg bukker for dig”, betyder symbolsk ”jeg hilser lyset i dig” og kan fortolkes som en gestus af respekt og taknemmelighed for den yoga, vi netop har delt.

Chakra er energipunkter i kroppen, som både rummer fysiske og psykologiske aspekter. If. yogafilosofien fordeler chakraerne energien i vores krop via energikanaler (nadier). Hvis der opstår ubalance i chakra-systemet, vil det fører til psykiske og fysiske skavanker og sygdomme.

Det handler derfor om at skabe balance i chakra-systemet (fx via yoga, kost, meditation, healing osv.), så livsenergien kan flyde frit.

Mantra er ord eller sætninger, der er opbygget på den måde, at lydkombinationerne skaber bestemte vibrationer og virkninger. Når mantra gentages (synges), er det at chante.

OM handler om at forene. OM opfattes som ”urlyden” og det vigtigste af alle mantra.  Du kan prøve at google betydningen af OM, det har rigtig mange betydninger.

Når vi hos Indre ro indleder vores yogatime med at chante OM-mantra, er det for at signalere for os selv og hinanden, at nu træder vi ind i et rum, der handler om yoga, om at være tilstede i nuet, og om at lytte til os selv.

Shanti betyder fred på sanskrit. Det er en tradition at afrunde yoga og meditation med at chante OM-Shanti. Dette holder vi fast i, når vi dyrker yoga hos Indre ro.
Prana betyder den livskraft eller livsenergi, der flyder i alle levende væsener.

Ujjayi pranayama (det psykiske åndedræt) er et åndedræt, der både bruges i yoga stillinger (øger udholdenhed) og benyttes som en selvstændig pranayama dvs. åndedrætsøvelse.

Åndedrættet har en dyb beroligende effekt på sindet og nervesystemet. Åndedrættet benyttes også i en række klassiske meditationer fra den tantriske tradition.

Jala neti er en yogisk renselsesteknik. Jala neti er rensning eller skylning af næsehulen, hvilket har en række positive effekter.

Mauna betyder stilhed. I yogaen og i meditation kan vi opleve eller praktisere stilhed i kortere eller længere tid med henblik på at øge den indre stilhed eller ro.
Kundalini betyder energi. Al yoga arbejder med energi. I traditionel yogafilosofi ses kundalini som en urkraft i mennesker, som kan vækkes via yogateknikker m.m.
Nej. Traditionel yoga er en livsfilosofi omhandlende metoder til at understøtte en individuel rejse mod samadhi (højeste stadie i meditation).

Hos Indre ro opfatter vi yoga og yogafilosofi som et tag-selv-bord, hvor du kan tage det til dig, som giver mening for dig, som et moderne menneske i det 21. århundrede.

Hvis du ikke har fået svar på dit spørgsmål, så skriv endelig til os. Vi vil evt. efterfølgende sætte dit spørgsmål på listen.

Yoga hos Indre ro Odense