Herunder deler jeg mine erfaringer som underviser i Hormon yoga. Jeg tilbyder løbende forløb i hormon yoga (SE HER) og tilbyder også øvrig behandlinger for kvinder i overgang (SE HER). 

Ny livsfase 

I forbindelse med overgangsalder kan man inddele kvinder i tre kategorier:  kvinder, der har få eller ingen gener, kvinder, der har nogle gener, og kvinder, der har voldsomme gener. Overgangsalderens gener – som man mener reelt skyldes et fald og en ubalance i de kvindelige kønshormoner samt psykiske påvirkninger ved at træde ind i en ny livsfase, som ikke-reproduktive væsener – kan komme som et chok. Som en kvinde skrev til mig ”Jeg kan slet ikke kende mig selv. Jeg har det som om mit indre kompas, jeg altid har styret efter, er sat ud af funktion”.  Renée Toft Simonsen skriver i bogen ”Jeg er f*cking hot”, at man måske først forstår ”vindstyrkens kraft”, når man står midt i orkanens øje: Den [overgangsalderen] burde have sit eget personlige navn, Gudrun, El Niño, eller noget tredje voldsomt, som enhver orkan med respekt for sig selv.

Forandringer i kroppen

Selv om kvinder beskriver mange forskellige gener, som fx øget depression, angst, hovedpine, nedsat hukommelse, hårtab, søvnløshed mv., og der er foretaget mindre studier, er der kun solid videnskabelig dokumentation for: hedeture, øget risiko for osteoporose og åreforkalkning. Disse lidelser menes at skyldes et fald i det kvindelige kønshormon østrogen. Desuden er der bred enighed om, at fald i østrogen kan medføre vaginal tørhed, kløe og dermed øget risiko for blærebetændelse.

Ikke desto mindre forandrer kroppen sig, selv om det kan og bliver diskuteret, hvor meget, der skyldes hormoner, og hvor meget, der skyldes en ændret livsfase samt det at blive ældre.  Kvinder oplever, hvordan fedtet omfordeler sig på kroppen, stofskiftet ændres og mange oplever humørsvingninger, nedsat sexlyst (libido), større følsomhed og følelsesmæssig ustabilitet m.m.

Hormon yoga terapi forløb fra Indre ro

Overgangsalder og hormoner

Overgangsalderen er ligesom barndommen, puberteten eller tiden med hjemmeboende børn en livsfase. Definitionen på overgangsalder – menopause – er, som ordet menopause indikerer, en pause eller et ophør i menstruationen. Statistisk set begynder produktionen af de kvindelige kønshormoner dog allerede at falde fra 35-års alderen. Perioden op til menopausen er ofte præget af uregelmæssige blødninger. Derfor har man vedtaget, at man først er i menopause, når man har været 1 år uden menstruation. Fasen indledes således ved sidste menstruation.

Perioden som starter op til menopausen – med ændringer og ubalance i hormonproduktionen – kaldes perimenopause eller klimakterium. Den kan vare fra ca. 3 år før og op til 8 år post-menopause. Dette sker for mange kvinder fra 45-55-års alderen. Den tidlige post-menopause kan derfor også være præget af symptomer på overgangsalder som kan fortsætte indtil klimakteriet ophører og hormonerne igen stabiliseres på et nyt og lavere niveau.

Det der sker op til og i forbindelse med overgangsalderen er, at produktionen af de kvindelige kønshormoner ændrer sig, hvilket sætter en kædereaktion af ændringer i gang i kroppen.

Få mere balance hos Indre ro yoga

Kemiske budbringere

Hormoner er kemiske budbringere eller signalstoffer, der sender budskaber fra én endokrin kirtel til en anden via blodbanerne. Hormon fysiologi er særdeles kompliceret – ændringer i produktionen af bare ét hormon skaber derfor store ændringer i kroppen. Fx hæmmer også binyrernes produktion af stresshormoner de kvindelige kønshormoner. Og et fald i østrogen i forbindelse med overgangsalder påvirker kæden af hormoner, der regulerer kroppens temperaturregulering, hvilket kan medføre hedeture.

Som de fleste ved, regulerer østrogen og progesteron den kvindelige cyklus og mulighed for graviditet. Men kønshormonerne har også mange andre funktioner i kroppen.

Østrogen beskytter mod hjerte-kar-sygdom og binder kollagen i hud, hår og slimhinder. Østrogen binder fedt til balder, lår og hofter og stimulerer dannelsen af knogler. Progesteron beroliger nervesystemet, bevirker at man lettere kan falde i søvn, øger fedtforbrændingen og fungerer humøropløftende.

Hormon yoga terapi

Men hvad er så Hormon yoga terapi, og hvordan kan metoden hjælpe kvinder? Hormon yoga terapi er en holistisk yogaterapeutisk metode. Hormon yoga terapi er, som navnet angiver, en terapiform og adskiller sig derved fra almindelig yoga ved at have et behandlingsmæssigt sigte, specifikt ved at have fokus på at genoprette balance i de kvindelige kønshormoner.

Eftersom vi nu ved, at hormon fysiologi er særdeles kompliceret, fokuseres der ikke bare på æggestokkene, men på flere endokrine kirtler og på hele kroppen. Hormon yoga indeholder elementer fra Hatha yoga, tibetanske energiøvelser, Kundalini yoga og Yoga Nidra meditative visualiseringsøvelser. Programmet, som tager 25-35 minutter at lave, kan laves dagligt eller fx 4-5 gange om ugen, for at opnå den bedste effekt.

Effekt af hormon yoga

Erfaringen er, at jo mere Hormon yoga man laver, desto bedre effekt. Ulempen er – for nogle – at det kræver en indsats. Fordelen er til gengæld, at man forhåbentlig får bugt med eller minimerer sine gener uden at indtage nogle former for hormoner. Ovenikøbet får man, kvit og frit, pulsen op og daglig bevægelse.

Som en anden yogaterapeut udtaler i et interview, så handler Hormon yoga ikke om at jage evig ungdom, men om at drage omsorg for sig selv ved at minimere ubehag, så man fuldt kan stråle også i denne livsfase.

Programmet består grundlæggende af 6 opvarmningsøvelser og 14 yogaøvelser, asanas.  Der anvendes et kraftfuldt åndedræt, bastrika-åndedrættet, som masserer og stimulerer æggestokkene. Mens Hormon yoga er godt for krop og sind generelt, er der i øvelserne, ud over æggestokkene, særligt fokus på hypofyse og skjoldbruskkirtel. Endvidere stimuleres bl.a. også binyrer og thymus.

Idet stress har en negativ effekt på hormonproduktionen, undervises der også i stress-sænkende åndedræts- og meditationsøvelser, som man fx i perioder med øget stress kan supplere med dagligt eller ved behov.

Hvad gør Hormon yoga?

Hormon yoga menes at kunne genoprette balancen af de kvindelige kønshormoner. Yogalærere og -terapeuter – og kvinder, der dyrker Hormon yoga rundt om i verden – har oplevet stor gavn af metoden. Dinah Rodrigues har fulgt kvinder gennem årene med opfølgende spørgeskemaer vedr. symptomer samt målinger af østrogenniveauet ved start og efter 3 måneder. I sin bog ”Hormone yoga Therapy” bringer hun en række case-eksempler fra kvinder, der har haft gavn af Hormon yoga.

Der findes også et enkelt spændende videnskabeligt kontrolgruppestudie udgivet i The Journal of The North American Menopause Society af kvinder i postmenopause med søvnløshed. Det viser, at kvinder, der lavede Hormon yoga, fik signifikant bedre søvn, havde færre symptomer på overgangsalder og en bedre livskvalitet.

Før man starter på Hormon yoga terapi udfylder man et skema, så man kan følge sine symptomer på en skala fra 0 til 3 (se faktaboks og test dig selv). Skemaet udfyldes én gang om måneden i minimum 3 måneder. Det har en dobbeltfunktion, dels at dokumentere effekten og dels at øge motivationen for at fastholde sig selv i at lave Hormon yoga. Langt de fleste oplever en sammenhæng mellem, hvordan de har det, og hvor meget Hormon yoga, de laver.

Kvinder fortæller

Kvinder, der har lært at anvende Hormon yoga hos mig, fortæller næsten samstemmende, at fugten i slimhinder i skeden vender tilbage meget hurtigt, at libido øges, og at de får mere energi og overskud. Efter et stykke tid forsvinder eller minimeres hedeture, søvnløshed, hovedpine m.m. som regel også. En kvinde, som døjede forfærdeligt med hedeture og derfor tog rødkløverkapsler, startede bl.a. med Hormon yoga, fordi hun ønskede en hverdag og overgang uden hormontilskud.

Til vores 3-måneders opfølgning skrev hun stolt: ”Rødkløverkapslerne smed jeg for en måned siden”. En anden fortalte mig, at hun bare har det bedre all round, mere energi, øget sexlyst og ”så føler jeg mig mere lækker”.

En lidt atypisk tilbagemelding var fra en kvinde, som kort efter at have været på kursus, kontaktede mig for at fortælle, at hun i årevis havde døjet med voldsom tørhed og ubehag i næsehulen, som nu på mystisk vis var forsvundet. Mon dette kunne skyldes Hormon yoga?

Personligt startede jeg med at dyrke Hormon yoga for 2 år siden. Jeg var 40 og havde umiddelbart ingen symptomer på overgangsalder. Min periodiske søvnløshed og mine menstruationssmerter er forsvundet. Jeg nyder nu fast at lave Hormon yoga – stort set hver morgen. Jeg bruger programmet som opvarmning til min øvrige yoga- og meditationspraksis.

https://indrero-odense.dk/wp-content/uploads/2018/12/Homon-Yoga-Terapi-Indrero-Odense.jpg

Genopret hormonbalancen med kroppens egne, naturlige hormoner

Mærkeligt nok findes der meget begrænset viden i Danmark om Hormon yoga terapi, og hvordan denne yogaform kan hjælpe kvinder i forbindelse med overgangsalder samt hormonel ubalance generelt. Trods det relativt store antal yogalærere i Danmark er der relativt få yogalærere og -terapeuter, der er certificeret hos Dinah Rodrigues til at undervise i Hormon yoga.

I medierne debatteres det jævnligt om man i forbindelse med overgangsalder skal svede igennem og holde ud eller bukke under og sige ja tak til hormontilskud i en eller anden form (kunstige hormoner, bioidentiske hormoner eller plantebaserede hormoner). Sjældent omtales Hormon yoga som et alternativ, hvor kroppen helt af sig selv kan producere og balancere sine hormoner.

I en række andre lande: fx Tyskland, Tjekkiet og Brasilien ”trender” Hormon yoga i meget højere grad som en naturlig egenomsorg og terapi i forbindelse med overgangsalder og andre hormonelle ubalancer.

Du kan lære at lave Hormon yoga hos en yogalærer eller yogaterapeut, der er certificeret af Dinah Rodrigues. Dobbelttjek at det, der kaldes ”Hormon yoga”, reelt er Hormon yoga ved Dinah Rodrigues metoden, som er den, der omtales i artiklen. Du kan søge på nettet for at finde en yogaterapeut i nærheden af, hvor du bor, eller en, der udbyder weekendkurser fx med overnatning.

Hormon yoga læres ofte på workshops eller kurser over en weekend  eller over nogle gange. Nogle tilbyder også yoga retreats i udlandet, hvor man kan lære at lave Hormon yoga. Mange tilbyder også at man kan lære at anvende Hormon yoga i et én-til-én forløb. Indre ro tilbyder en-til-en forløb, workshops, hormon yoga på yogarejse, yogaterapeutiske ophold mv.

Hormon yoga terapi blev udviklet af brasilianske Dinah Rodrigues for snart 30 år siden. Med sine i dag 92 år og sin sprudlende vitalitet, som hun selv tilskriver sin praksis af Hormon yoga, er metodens grundlægger en omvandrende reklamesøjle for Hormon yoga. Hun turnerer årligt fortsat verden rundt og certificerer yogalærere i metoden. Læs mere om Hormon yoga i bogen: Hormone yoga Therapy”. Af Dinah Rodrigues.

Helene Lysekilde - Indre ro

En smagsprøve på Hormon yoga  

Hormon yoga består af 20 stillinger: 6 opvarmningsøvelser og 14 asanas. Der anvendes blandt andet et bastrika åndedræt i stillingerne, som masserer æggestokkene. For at opnå en effekt skal programmet laves i sin helhed. Her bringes en smagsprøve.

Bastrika åndedrættet:

I Bastrika benyttes maveånddrættet. Teknikken kaldes også blæsebælgen, dels fordi maven bevæger sig ud og ind som en blæsebælg, dels fordi det lyder som en blæsebælg, når du kraftfuldt indånder og udånder gennem næsen. Under indånding tillader du, at maven bliver stor og rund, under udånding trækker du maven helt ind i retning af rygsøjlen så æggestokkene masseres. Udåndingen er kraftigere end indåndingen i Hormonyoga bastrika.

Moolabandha/rodlåsen

Knib sammen omkring anus og spænd bækkenbundsmusklerne inkl. musklerne ved urinrøret. Øvelsen styrker bækkenbunden og aktiverer livsenergien, som vi anvender i øvelserne via Energicirkulation.

Energicirkulation:

  1. Indånd og hold vejret
  2. (fold tungen og) sæt tungespidsen bagerst i ganen, der hvor der er blødt.
  3. Fokuser på næsetippen.
  4. Lav moolabandha/rodlås.
  5. Flyt fokus til det sted vi arbejder med i øvelsen, Det kan være æggestokke, skjoldbruskkirtel, hypofysen eller ansigt og hår.
  6. Udånd langsomt og mærk eller forestil dig at livsenergien strømme dertil (fx skjoldbruskkirtlen).

Se også instruktion på denne video

Opvarmningsøvelser:

”Flyvende hår”. Øvelsen aktiverer rygsøjle, nyrer og binyrer

Sid i skrædderstilling. ”Hægt” dine fingre sammen foran brystet/albuerne ud til siden. Drej overkroppen og hoved mod venstre/træk med din venstre arm og se tilbage. Drej derefter mod højre. Hold tempoet dynamisk, så dit hår flyver. Lav 7 Bastrika således: Indånding – drej mod venstre. Udånding – drej mod højre. Byt side: indånding mod højre osv.

Opvarmningsøvelse ”Liggende benstræk”. Øvelsen opvarmer æggestokke og ben 

Læg dig på ryggen med bøjede ben. Hold fast om dine storetæer med tommel- og pegefinger. Dine arme er på indersiden af dine lår / ben. Rul over på din venstre side og stræk venstre ben langs gulvet, mens du stadig holder fast i dine tæer. Tæl til 3 i denne stilling. Rul tilbage til midten og bøj begge ben. Rul over på din højre side og stræk dit højre ben langs gulvet og tæl til 3 i denne stilling. Anvend almindelig vejrtrækning således: Udånding: Rul over på siden og stræk benet. Indånding: Rul tilbage til midten og bøj benet. Gentag 3 gange til hver side.

Yogaøvelse Skønhedsbølgen. En libidoøvelse med energicirkulation til ansigt og hår.

Lig på ryggen med hænderne under bagdelen. Løft benene til lodret. Spark skiftevis venstre og højre balle med dine hæle, mens du anvender Bastrika åndedrættet 7 gange. Indånding: bøj venstre ben. Udånding: bøj højre ben. Når du har afsluttet trækker du knæene mod brystet og holder om dem og laver Energicirkulation og sender energien til ansigt og hår. Gentag nu til modsatte side og afslut med Energicirkulation.

Flyvende hår. Hormon yoga hos Indre ro. Øvelsen stimmulerer nyrer og rygsøjle.

Dynamisk Vilomaasana 

Læg dig på ryggen med bøjede ben og fodsålerne i gulvet. Grib fat om dine ankler. Løft og sænk dine hofter krop således: Indånding (alm. vejrtrækning): Løft først hofter, så taljen og til sidst brystkassen. Udånding: Sænk først brystkassen, så taljen og til sidst hofter. Gentag 6 gange. På 7. gang bliver du oppe og støtter hofterne med dine hænder. Lav 7 Bastrika og derefter Energicirkulation til skjoldbruskkirtlen (kirtel i halsen). Sænk brystkassen, taljen og til sidst hofter. Mens overkroppen nu hviler i yogamåtten gentager du Energicirkulation til skjoldbruskkirtlen.

Indlægget bygger på artiklen Bedre overgangsalder med Hormon Yoga Terapi bragt i Yogamagasinet Prana forår 2019.

hormon yoga hos Indre ro. Dynamisk Viloma asana