Skyld og skam kan skade dit selvværd og din selvfølelse

Skyld og skam kan æde dig op indefra. Har du brug for hjælp?

Skyld og skam er selvreflekterende følelser

Følelser som pinlig, flov, genert, skyld og skam kan minde lidt om hinanden. De er selvreflekterende følelser, hvor man oplever at have fejlet. Følelserne er forskellige, og skam er den tungeste og mest tabubelagte. Skam er en grundfølelse, som kan skjule sig under andre grundfølelser, fx angst, sorg eller vrede.

Læs mere om skyld og skam i Ilse Sands bog HER.

Måske ligger der et trauma bag din skyld eller skam. Se HER.

Skyld og skam

Nogle af de symptomer, du døjer med, er måske:

 • Lavt selvværd
 • Lav selvtillid
 • Sorg
 • Usikkerhed
 • Ondt i maven
 • Trykken for brystet
 • Svimmelhed
 • Lyst til at flygte
 • Miste jordforbindelsen
 • Hjertebanken
 • Kroppen, der ryster
 • Muskelspændinger eller smerter
 • Spændinger i skuldre og nakke
 • Kvalme
 • Fordøjelsesproblemer
 • Søvnløshed
 • m.m.

Indre ro og Helene Lysekilde står klar til at hjælpe dig med din skyld og skam.

Via terapi (fx NLP-coaching, hypnoterapi og psykoterapi) undersøger vi årsagen til din følelse af skyld og skam, samt hvordan de kommer til udtryk og påvirker dit liv.

I terapien kan vi arbejde med dyb forløsning af gamle overbevisninger, oplevelser og eventuelle traumer, som ligger i dit nervesystem og dit ubevidste sind. Således bliver du mere fri til at leve det liv, du ønsker, og du kan hvile mere i dig selv og din krop.

Jeg hjælper dig til at få ro i dit nervesystem og sænke kroppens alarmberedskab og uro. Det kan ofte også være gavnligt at arbejde med selvværd, angst, selvtilgivelse, sorg mv. Og det kan understøtte processen at hjælpe din krop og dit sind med at finde og bevare indre ro i hverdagen. Jeg giver dig redskaber og øvelser, du kan anvende i hverdagen i det omfang du ønsker.

“Jeg sender denne mail for at sige tusind tak for den første hypnoterapi hos dig. Siden i fredags i sidste uge, har jeg ikke følt mig ked af det, jeg har ikke haft tanken om, at jeg er alene. Selvfølgelig er jeg god nok: Sådan en tanke har jeg haft i hovedet.”

Kenneth – ensomhed og følelse af at være forkert 

Skyld og skam

Hvad er forskellen?

Skyld: Påvirker din selvtillid. Skyld er knyttet til dine handlinger og adfærd samt din oplevelse af at have gjort noget forkert. Det hjælper at sige undskyld. Skyld kan medføre en følelse af anger og dårlig samvittighed over ikke at leve op til det, andre forventer af dig – eller det, du forventer af dig selv. Skyld er ofte tillært og ofte forbundet med angst. Det kan hjælpe at arbejde med din selvtillid, selvtilgivelse og håndtering af angst samt at stå ved dig selv og respektere dine egne grænser.

Skyld og skam

Hvad er forskellen?

Skam: Skam er en mere lammende følelse, som bor i kroppen. Den knytter sig til dit selvværd – den du er. Skam kan gå langt tilbage – flere generationer. Den knytter sig til en følelse af at være forkert. Så at sige undskyld giver fx ikke mening. Det kan bl.a. hjælpe at styrke dit selvværd, at tilgive dig selv samt at håndtere angst og traumer.

Uskadelig skam: Hertil knytter sig: Fornuftig, mild, kortvarig følelse af skam.

Skadelig skam: Negativ, invaliderende, kronisk, lammende skam.

Hvem er jeg?

Jeg hedder Helene Lysekilde (1976) og er indehaver af Indre ro. Jeg er uddannet master hypnoseterapeut og master NLP-coach fra Hypnose Skolen samt uddannet hypnose psykoterapeut fra Psykoterapeut Akademiet. Uddannelsen til hypnose psykoterapeut er en omfattende 4-årig seriøs og grundig uddannelse, der gør mig til specialist i hypnose.

Skolen er med i den eneste psykoterapeutiske registreringsordning hos Styrelsen for Patientsikkerhed (med titlen ”reg. Psykoterapeut”), som administreres af den psykoterapeutiske brancheforening FADP. Dette betyder omfattende krav ift. uddannelse, kvalitet, supervision og egenterapi mv.

Jeg er yogalærer og yogaterapeut samt certificeret til at undervise i Hormonyoga med over 1500 timers uddannelse. Jeg er desuden forfatter og oprindeligt uddannet antropolog.

Jeg har i 13 år arbejdet med udvikling og store forandringsprocesser indenfor social- og sundhedsområdet – med sundhedsfremme og forebyggelse, psykiatri og voldsforebyggelse i kommune, stat og styrelse. I dag er jeg beskæftiget på fuld tid i Indre ro.

Helene Lysekilde - forfatter

“Jeg kom med et indre stormvejr af fortvivlelse, sorg, frustration, utålmodighed, angst, opgivenhed og modløshed og jeg gik med smult vande; total fred, indre fred og ro, tillid, glæde, rummelighed og frit flow af indre lys, kærlighed og livsenergi.”

Susanne: Skyld, skam, angst – og følelse af ikke at må være mig

“Siden jeg blev mobbet i skolen har jeg følt mig forkert og for grim til verden. Tak for hjælpen. Det lettede.”
Anonym: Skam, angst og PTSD   

Har du nogle spørgsmål?

  Book en tid med det samme og slip din skyld og forløs din skam