I denne Podcast interviewer Helene fysioterapeut Christian Bek om spændingshovedpine. Christian fortæller, at der endnu er meget vi ikke ved om spændingshovedpine.

Christian fortæller om:

  • Hvorfor vi får spændingshovedpine
  • Hvad spændingshovedpine egentligt er
  • Hvad vi selv kan gøre for at lindre og forebygge spændingshovedpine.

Lyt til Podcasten eller læs mere herunder:

Mere om spændingshovedpine:

Man kan groft sagt inddele hovedpine i Primær eller Sekundær hovedpine. I den Primære er hovedpine selve lidelsen. I den Sekundære er hovedpine et symptom på en anden problemstilling, eks. influenza, hovedtraume, blodtryk, dehydrering – der findes flere hundrede årsager, hvor hovedpine er et symptom.  Spændingshovedpine er så den mest udbredte.

Vi mangler viden:

Alle mekanismerne bag spændingshovedpine er endnu ikke fuldt afdækket, men en hyppig årsag er statiske spændinger eller statisk arbejde. Selv en lille belastning over længere tid kan medføre en overbelastning.

Spændingshovedpine er en refereret smerte, også kaldet en meddelt smerte, fra omkringliggende muskler og led. En grov forklaring på refereret smerte er, at det er en forvirring af vores nervesystem. Når noget har gjort ondt i længere tid, kan der ske en adaptation i rygmarven og hjernen – en central sensibilisering. Smertenerverne aktiverer et større område på rygmarvniveau, så hjernen får at vide, at det gør ondt i større områder.

Mekanismerne bag og behandling af central sensibilisering er stadig ikke fuldt afdækket. – Der er flere elementer i vores smerteoplevelse, som kan blive påvirket. Vi ved også, at psyken kan påvirke vores smerteoplevelse og det hormonelle system med endorfiner og noradrenalin.

Hvad kan vi gøre i hverdagen?

Desværre findes der ingen vaccine mod spændingshovedpine – Vi kan altid få spændingshovedpine, det kræver blot, at vi udsætter nakkens muskler og led for mere stress, end de er ”gearet” til. Der er dog tiltag vi kan gøre, som kan lindre og tiltag som kan forebygge det. Herved kan vi som regel fjerne eller i hvert fald lindre spændingshovedpinen.

Tiltag som lindrer, er dem som fjerner stress i muskler og led. Christian anbefaler stræk, varme og let fysisk aktivitet – de tiltag er for de fleste forholdsvis håndgribelige.

Tiltag som forebygger er at undgå udløsende årsager, eks. ensidig eller vedvarende fysisk eller psykisk stress, uhensigtsmæssig arbejdsstilling, sovestilling, kulde og træk. Herudover kan holdningskorrigerende styrketræning også give en lindring. Der går dog som regel 1-2 måneder inden holdningskorrigerende styrketræning har en reel lindrende effekt, hvorfor Christian synes, det skal ses som et forebyggende tiltag.

Gratis øvelser fra Christian:

  • ”Fab four fra fyssen”: Fire fantastiske strækøvelser, som Christian underviser os i. De kan finde gratis i ”Fri for spændingshovedpine pakken”

Slip din spændingshovedpine

Fri for spændingshovedpine – ONLINE pakke til dig fra mig;-)

Med denne pakke fra Indre ro ONLINE kan du pakke ud af gode øvelser, som forebygger og lindrer spændingshovedpine. Du vil finde yogavideoer, som har særligt fokus på skuldre og nakke, samt ”øjenyoga”. Du vil også finde øvelser, du kan lave hurtigt i løbet af dagen – fx på kontorstolen. Du vil desuden finde en guidet hypnose, du kan anvende forebyggende, eller når du oplever spændingshovedpine.