Hypnose og NLP coaching hos Helene Lysekilde fra Inde ro Odense. Hypnose er en metode der kan bruges til at understøtte den forandring du ønsker. Angst, smerter, selvværd og selvtillid.

Fakta om hypnose (FAQ’S)

Her kan du finde svar på typiske spørgsmål om hypnose

Hypnose er en blid og særdeles effektfuld metode til at skabe forandringer. Det der gør hypnose så effektivt er, at vi arbejder med det ubevidste sind (sædet for automatiske reaktioner, alle erindringer, følelser og personlighedsmønstre) på en blid og nænsom måde. Dette gøres i en afslappet trance (tilstanden mellem at sove og være vågen).

Hypnose har været praktiseret gennem årtusinder på forskellige måder. Som terapeutisk metode er hypnose en af de ældste og bedst beskrevne psykologiske metoder, som har været undersøgt gennem tiden, herunder i videnskabelige forsøg.

En skotsk læge, James Braid, har navngivet metoden efter søvnens gud, Hypnos (i græsk mytologi). Dette fortrød han dog siden, da det kan give indtryk af, at man er ”helt væk” under hypnose. Dette er dog sjældent tilfældet. Hypnose kan bidrage til vores fysiske og psykiske velvære og til at skabe forandringer, store såvel som små.

Jeg anbefaler, at du vælger en terapeut med en grundig uddannelse (dvs. mere end et weekend-, uge- eller online kursus), som har forpligtet sig til et sæt etiske retningslinjer.

Det kan desværre være en jungle at finde en alternativ behandler. Kig grundigt på behandlerens baggrund og lyt til din mavefornemmelse, når du vælger terapeut. Det er også vigtigt, at kemien mellem jer er i orden.

At være i trance vil sige, at man er i en fokuseret tilstand – tilstanden mellem at sove og være vågen. Det er den tilstand, du er i flere gange om dagen, når du ”zoomer ud” og ”bliver væk” et øjeblik.

Når du er i denne tilstand, har vi sammen adgang til at arbejde med dit ubevidste sind. Alle mennesker kan gå i trance.

At blive hypnotiseret vil sige, at man kommer i en trancetilstand for at arbejde ud fra hypnotiske metoder. I trancetilstanden passer dit ubevidste sind på dig.  Du vil derfor straks komme ud af trancen, hvis det ikke er behageligt for dig, eller hvis terapeuten siger noget, der ikke er rigtigt for dig.

Alle kan hypnotiseres, hvis de ønsker det. Nogle mennesker er dog mere hypnotiserbare end andre. At gå i hypnose er samtidig en evne eller muskel, du kan træne, og øvelse gør mester. Det betyder, at det bliver lettere og lettere, jo flere gange du prøver det.

Trancen indeholder ligesom søvnen forskellige stadier: let afslappet, middel afslappet, dybt afslappet. Ofte vil du bevæge dig i forskellige stadier i løbet af en session.

Mange ”er med” hele vejen, eller det meste af vejen, og kan høre alt, hvad terapeuten siger, samtidig med at de er dybt afslappede.

Ofte er man ikke ”helt væk”, eller man er ”helt væk” nogle øjeblikke. Trancen indeholder ligesom søvnen forskellige stadier: let afslappet, middel afslappet, dybt afslappet. Ofte vil du bevæge dig i forskellige stadier i løbet af en session.

Indimellem sker det, at en klient falder i søvn under en session. Hvis du gør det, bringes du blidt tilbage. Ligesom efter en nattesøvn vågner du altid igen.

Hvis du forestiller dig et isbjerg (se billedet øverst på siden), så er det bevidste sind toppen af isbjerget og det ubevidste sind bunden (størstedelen). Det bevidste sind kan rumme få informationer ad gangen, her og nu.

Det ubevidste sind rummer alle vores erindringer, automatiske følelser, personlighedsmønstre og alle vores indre svar og sandheder. Via hypnosen får vi adgang til dit ubevidste sind, så vi kan mobilisere dine ressourcer eller finde de løsninger, der er rigtige for dig.

Det ubevidste sind virker som en vagthund og afslører kun det for dig, du er parat til her og nu.

Det kan jeg ikke garantere dig, men for mange er hypnose en særdeles effektiv metode til at skabe forandringer. Det vigtigste for at skabe en forandring er, at du er motiveret. Hvis du ikke er motiveret her og nu, så anbefales det, at du ikke bestiller tid til hypnose.

Du er altid velkommen til at vende tilbage, når du har fundet motivationen. Alternativt kan du bestille en session, som udelukkende handler om at arbejde med at styrke din motivation. En stærk motivation er afgørende for, at du kan forandre dig.

Helt generelt kan man sige, at man via hypnoterapi kommer hurtigere i mål end ved traditionel terapi. Hvor mange gange der konkret skal til, afhænger af dig, din motivation og din problematik. Nogle problematikker kan man hurtigt forandre, mens andre, som man har gået med en stor del af sit liv, kan tage længere tid.

Omvendt kan store udfordringer nogle gange løses på relativt få sessioner. Jeg anbefaler gerne mindst tre sessioner, da dette giver god mulighed for at behandle årsagen til din udfordring. Nogle ting, som fx fobier, kan dog ofte fjernes på et par enkelte sessioner.

Det er i enden op til dig, men med hypnose kan du komme rigtig godt videre. Al hypnose er selvhypnose, dvs. at du tillader dig selv at skabe en forandring. Derfor er din motivation helt afgørende. Som terapeuten sætter jeg rammen og guider dig på vej.

Det er dig selv, der skaber forandringen, og du har altid valget til at gå den ene eller den anden vej. Via hypnose mobiliserer vi dine (evt. ubevidste) evner og færdigheder, således at du kan skabe den forandring, du ønsker.

Jeg laver ikke scenehypnose og underholdningshypnose, men arbejder seriøst og professionelt som terapeut med hypnose med henblik på at understøtte den forandring, du ønsker. Dit ubevidste sind er en vagthund, som passer på dig.

Derfor kan en hypnotisør aldrig hypnotisere en person, der ikke ønsker det. Fordi det ubevidste sind fungerer som en vagthund, kan man ikke manipuleres imod sin vilje i hypnose. Undersøgelser har gentagne gange indikeret, at det er lettere at blive manipuleret i vågen bevidst tilstand, end i hypnose.

For at skabe en forandring er det afgørende, at det er dit og ikke en andens ønske, at du forandrer dig. Hvis du er i tvivl om din motivation, så anbefales det, at du venter og evt. vender tilbage senere, når du har fundet afklaring på, hvorvidt du ønsker at skabe en forandring.

Du er også velkommen til at booke en session med henblik på at afdække din motivation og dine muligheder.

Du kan lære at bruge hypnosemetoden på dig selv, så du selv kan udløse effekten af hypnose i hverdagen. Selvhypnose kan bruges til det, du ønsker – det kan fx være: at skabe øget ro og afspænding, at lindre smerter, at sove bedre om natten osv. – listen er stort set utømmelig. Mange af mine klienter har gavn af selvhypnose.

Du er også velkommen til at booke en session med henblik på at afdække din motivation og dine muligheder.

Listen er stort set utømmelig. Klienter hos os henvender sig fx sig med:

  • Traumer og fobier (fx flyskræk, eksamensskræk, køreskræk, angst for offentlig transport, angst for at tale offentligt osv.)
  • Selvværdsproblematikker (lavt selvværd, ikke kunne sætte grænser, ikke kunne mærke sig selv, ikke kunne mærke egne behov osv.)
  • Stress (uro, rastløshed, søvnløshed mv.)
  • Smerter og fysiske symptomer (kroniske smerter, uforklarlige smerter, svimmelhed)
  • Ønske om at ændre vaner (vægttab, søvnmønster, sukkerafhængighed osv.)
  • Afhængighed (det kan være af personer, tilstande, midler mv.)
  • Ønske om at styrke spirituelle evner

NLP = Neuro Lingvistisk Programmering. NLP coaching er en psykologisk metode, hvor man bruger sproget og indre neurologiske programmeringer til at ændre den indre tilstand (repræsentation).

Sagt på helt almindeligt dansk betyder det, at NLP coaching ligesom hypnose er en terapeutisk metode til at arbejde med det ubevidste sind med henblik på at ændre følelser, indre dialoger, umiddelbare reaktioner og meget mere.

Kombinationen af NLP coaching og hypnose er særdeles effektfuld – idet man i begge metoder arbejder med det ubevidste og har mere fokus på det man ønsker, at opnå, end på det problem, man gerne vil af med.

Alt, hvad du fortæller, er naturligvis fortroligt. Jeg har en grundig uddannelse fra Hypnose Skolen, hvor jeg er uddannet som hypnoterapeut og NLP coach. Jeg har forpligtet mig til Hypnose Skolens etiske retningslinjer.

Desuden studerer jeg til Reg. Hypnose Psykoterapeut, hvilket er en beskyttet titel, som kræver en uddannelse til psykoterapeut, der følger offentlige anbefalinger til psykoterapeutskoler om teori, praksis, egenterapi, supervision mv.  Desuden er jeg medlem af Foreningen for Danske Psykoterapeuter, FaDP. Endelig er jeg tilmeldt Datatilsynet og opbevarer noter fra sessionerne sikkert og fortroligt.

Hvis du ikke har fået svar på dit spørgsmål, så skriv endelig til mig. Jeg vil evt. efterfølgende sætte dit spørgsmål på listen.

Helene Lysekilde fra Indre ro
Helene Lysekilde
Helene Lysekilde er psykoterapeut, certificeret Master Hypnoterapeut & Master NLP Practitioner fra Hypnose Skolen, en kvalitetsuddannelse i Danmark. Helene er RAB-godkendt i hypnose.
Medlem af FadP
Master Hypnoterapeut
NLP Master Practitioner
Medlem af DAKOBE